műanyag hegesztés

Műanyag hegesztés a mágikus szó, itt most nem lesz szakmaizás, csak a lényeg

Gondolom, hogy nagyon nem fogsz meglepődni, ha azt mondom, tudom, hogy mit keresel. Örülök neki, hogy itt vagy, mert akkor Te már hallottál a műanyag hegesztő szakmáról és pontosan tudod, hogy a lökhárító javításban ez fog Neked segíteni.

Sokan tudják, hogy a lökhárítókat nem autószerelőnél, hanem műanyag hegesztő műhelyben kell javítani, ez mondjuk lassan már tényleg közhely. Az internet tele van sok érdekes és főleg haszontalan tanácsokkal, amivel már Te is szembesülhettél.

Jól keresni nem elég, ha nincs jó találat.


„Óriási merítés, kicsi fogás”: akkor mire mész az internettel?

Gondolom, hogy egyetértesz velem, hogy az ilyen anyagok csak az idődet rabolják, mert konkrét és azonnal használható megoldást nem adnak. Sokra nem mész azzal, ha olyan videót nézel, amin valaki olvasztgatja a műanyagot a garázsban, mivel Te nyilván nem fogsz ennek nekiállni.

Ha mégis akkor gyere be műhelyünkbe és szívesen adok neked egy köteg műanyag hegesztő huzalt és azt ingyen. Mi biztos nem állunk a kreativitás útjában és tényleg ingyen adjuk, ha Neked csak ennyire van szükséged.

Most elárulok egy titkot: a műanyag hegesztésben nincsen üzleti titok. Nincs mit félteni, mert ez tudás, tapasztalat és kitartó munka.

Ha kicsit ügyesebb vagy a keresésben és ismersz olyan trükkös szavakat, mint extruder műanyag hegesztő gép vagy polipropilén hegesztő huzal, akkor már be is rántott a polimer technikai szigorú szakmája.

Gondolom, szakmát azért nem váltanál, így ennyire azért nem akarsz elmélyülni ebben. Eltaláltam?

Ez túl száraz anyag és valljuk be, sokra nem mész azzal, ha tudod, hogy a poliamid hány fokon enged ömledéket a varrat mentén, ezt nekünk kell tudnunk.

Amit Te keresel egy érthető magyarázat arra, hogy mi a műanyag hegesztés.

Amit már most tudok, hogy nehéz lesz átmenetet találnod, a „Cégünk 10 éve foglalkozik műanyag hegesztési munkákkal…” és a „A műanyag szerkezeti elemek kötéstípusai egyrészről fizikai, vagy kémiai hatáselvük szerint…” szövegek között. Ezeket mire tudnád használni?

Nyilván többet szeretnél tudni a céges sablonírásoknál és mellőznéd azt a szaktudást, amivel megnyithatnád a magad műanyag javító műhelyét.


Műanyag hegesztés kulcs szó a google-ben: ez lenne a relevanica?

„Vigyázz ez itt spojler: nekünk nincs fizetett hirdetésünk.”

Mivel most ezt olvasod, akkor megtaláltál minket. Ez nem volt nehéz. Mi fektetjük a legtöbb energiát abba, hogy az ügyfeleinknek segítsük. Nálunk többet senki sem dolgozik azon, hogy elmondja Neked mit jelent a műanyag hegesztés. Ez tény és tényleg így van, később nyugodtan olvass bele mások írásába.

A mi szakterületünk a lökhárító javítás, a műanyag hegesztés, általánosabban a műanyag javítás és ezekről nálunk olvashatsz a legtöbbet. Az is tény, hogy mi nem fizetünk hirdetést. Nem csereberélünk linkeket és senkit sem bíztunk meg reklámmal és marketinggel. Itt mindent magunk csinálunk, így garantálom, hogy amit olvasol azt egy műanyag hegesztő írta, azaz Én.

Eszed ágában sincs megtanulni, hogy hogyan kell műanyagot hegeszteni és ezt el is hiszem Neked

Ezzel egyetértek. Minek kellene értelmezni ennek a folyamatnak a technikai lépéseit és a javítás folyamatát. Ezt elég, ha mi tudjuk, hiszen mindennap ezt csináljuk. Ez nem lesz álláshirdetés.

„Akkor jöhet a lényeg?”


Instant bevezető a műanyag hegesztésbe, íme Neked írtuk:


Itt most konkrét tények lesznek, amiket 1 perc alatt használni tudsz. Ezeket az információkat könnyen megérted és még az autószerelődnél is be tudod dobni.

Garantálom, hogy másképp fog rád nézni a szerelő. /Ezeket hol hallottad?/

A műanyag hegesztés egy speciális szakma, amit egy hőlégfúvóval és két darab dobbetét csíkkal nem lehet elvégezni. Persze sokan vannak, akik ezért kérik el a műanyag hegesztési díjazásokat.

Ez nem szép, nem korrekt és nem is hegesztés. Rád nézve ez rossz hír.

Ez a bevett gyakorlat az olyan műanyag javítással foglalkozó műhelyeknél, ahol nincs meg a megfelelő tudás és forrás a szakemberek alkalmazására.

Te biztos, hogy nem ilyen műhelyt keresel, mert racionális gondolkodással Te sem fogsz ugyanannyit fizetni kevesebb szolgáltatásért.Van 3 nyomós érvem, hogy miért nem fogsz ilyen munkért fizetni. Érdekel?


A tudás pénzbe kerül és konkrétan megmondom Neked, hogy mennyibe: 584.500 Forint + Áfa, azaz egy műanyag hegesztő szakképesítés 742.315 forintba kerül, amit a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesület által kialított tanúsítvánnyal rendelkező műanyagvizsgáló laborokban lehet megszerezni.

Legyünk nagyon precízek, mert ez amúgy sem egy maszatoló szakma, ehhez MSZ EN ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer tanúsítvány kell.

Szerinted mennyi műhelynek van minősített hegesztő szakvizsgája?

Igazad van ez most szakmaizás volt. Ezt nem tudtam konyhanyelven leírni, ezért elnézést kérek, mert nem ezt ígértem, erről tényleg csak ennyit.

Legyenek fenntartásaid azzal, amit tanácsként látsz az interneten. A műanyag hegesztés nem a műanyag zacskó olvasztásával kezdődik, itt kevés lesz az öngyújtó. Vannak lelkes érdeklődők, akik akár ügyesek is az otthoni munkákban, azonban ez nem elég ahhoz, hogy Tőled pénzt kérjenek el.

Egy műanyag szakember éveket dolgozik szigorú szakmai felügyelet alatt, hogy az előírásnak megfelelő munkát végezze el. Ez Neked is jár, mert ez a polimer technika.


Műanyag hegesztés google translate: a nyelv ismerten


Azt már tudod, hogy itt nem lehet otthoni trükkökkel és a youtube-on lévő forróvizes videókból szerzett tudással lökhárítót javítani. Ha már láttad "Peti műanyag hegesztés otthon" videóját, akkor hamar belátod, hogy hogyan születik az a sok műanyagos, akik hamar el is tűnnek, amikor komolyabb műanyagos munkáról van szó.

Most kicsit segítek Neked és bevezetlek a szakszavak értelmezésébe, így ha máshol is keresel hasznos információkat, akkor biztosan felismerd a „szakmai anyagot”.

Akkor jöjjenek a youtube szakszavak és merüljünk alá a szakmába.

Kicsit tegyünk helyre a dolgokat, ha már műanyag hegesztés van a videó címében:

• olvasztok egy pici műanyag darabot: műanyag hegesztő huzal alkalmazása
• ráhizlalom: hozam anyag ráhegesztése a törött felületre
• kiárkolom: 45 fokos gyököléssel előkészített marási felület kialakítása
• pluszosig töltök: ömledék kialakulása a varrat mentén
• hőfokszabályzós páka használata: ha cinnel forrasztanál, akkor bizony így van
• természetes öregedés, folyamatosan párolog: a műanyag szerkezete az idővel bomlik és nem párolog, mert nem folyadék, hanem kőolaj tartalmú szintetikus anyag

Gondolom Te is érzed, hogy kicsi túl lelkesek páran, ami nem elegendő ahhoz, hogy valaki műanyagos legyen. Ettől eltekintve jó úton járnak, ha műanyagot akarnak olvasztani. A műanyag hegesztés nem ezt jelenti. Számunkra nem volt nehéz lefordítani ezeket a szavakat, amire empirikus úton jöttek rá Petiék és a kommentelő barátok.


„Vigyázz, mert ezt Te fogosz 2x fizetni a műanyag hegesztésért”

Ezek Neked okoznak kárt. Nem nekünk kell fizetni ezért a munkáért, nem nekünk kell majd ismét megcsináltatni. Az ilyen munkákat leggyakrabban a lökhárító javításban látjuk, ahol egy forrasztó pákával összeolvasott és megdrótozott olvasztással oldják meg a lökhárító sérülést.

Ez Neked se jó és nekünk se.

Ez Neked lesz komoly probléma, mert nem azért a munkáért fizetsz, amit kérsz. Mivel Te nem vagy jártas a műanyag hegesztésben, így nem a Te hibád, ha ezt nem tudod.

Biztos, hogy nem akarsz 1 forintot sem fizetni ilyen munkáért, mert Neked is számít, hogy mit kapsz.

Lehet, hogy most az első gondolatod az, hogy mi ezzel ügyfeleket veszítünk. Ezek a műanyag hegesztési megoldások, nem a bevételt csökkentik, pont ellenkezőleg. A munkáink jelentő része a korábbi műanyagos munkák kijavításából áll. Nekünk ezzel annyira sok munkánk van, hogy hetekre előre tele van a műhelyünk.

Ezzel csak Neked okoznak kárt, mert veled fizettetik ki 2x a javítás költségét. Egyszer nekik fizetsz, utána pedig egy másik műanyagos műhelynek, ahol kijavítják az előző munkákat, ez így azért már nagyon drága.

A tudás hiánya nemcsak Rád nézve veszélyes, hanem azokra is, akik nem rendelkeznek a szükséges polimer technikai tudással. A műanyag forrasztásával, a kreatív emberek nem is tudják, hogy rákkeltő gázokat lélegeznek be. Első a biztonság és nem is akármilyen. Ezt a bekezdés nekik ajánlom.

Szerintem már érzed, hogy a tudás nagyon széles skálán mozog, és azt nem lehet az internetről megszerezni, na de ne álljunk itt meg. Ez még itt kevés és nézzük tovább a következő problémás részt, ami tényleg az achilles sarka ennek a szakmának.

A törött műanyagokat nem olvasztjuk, hanem hegesztjük, amihez műanyag hegesztő gép kell.

Hogy kicsit feldobjam a hangulatot ide extruder gép kell, ezzel mérnöki pontossággal tudjuk beállítani a hőfokot és a szállítandó légtömeget, amivel a hegesztő huzalt át tudjuk melegíteni. Itt már Te is érzed a lényeget. Nem olvasztunk, hanem melegítünk, ez nagyon más.

Itt biztosan kijelenthetem, hogy már most többet tudsz másoknál.


Ide bizony komoly műanyag hegesztő gép kell: forrasztó páka vagy hőlégfúvó /vagy egyik sem/


Jöhetnek a támadások?

A tapasztaltabb „kreatív hegesztők” itt már kommenteznének, persze ha lehetne, hogy a digitális hőlégfúvóval simán lehegesztene minket, nos nem, ebben határozott az álláspontunk. Egy extruder műszaki felépítése eltér az izzó szálas hőlégfúvótól. Míg az első melegít, addig az Obiban vásárolt gép olvaszt, a kettő nem azonos.

Egy leister hegesztő gép 278.000 és 2.975.000 forint között van attól függően, hogy a műanyag hegesztésnek milyen körülményei vannak.

Nekünk leister hegesztő gépeink vannak és ezen a minőségi elvárásunkon nem fogunk változtatni. A legjobb gépeket használjuk, azért hogy a minőséget mindig a 100%-an garantáljuk.

Mennyibe kerül egy digitális hőlégfúvó? 15.400 forint

Akkor hol van a több százezer forintos különbség? A gépben rejlő műszaki pontoságban, ahol a légtömeg és a hőfok együttes kombinációja eredményezi a műanyag hegesztéshez szükséges feltételeket.

Ez az, ami miatt egy profi hegesztés 100%-os és ezt nem kell 2x megcsináltatnod.


Huzal milyen műanyag huzal? Nem magával olvasztod össze?


Ezt már sokszor hallottuk a munkafelvétel során. Hiába van sok munka műhelyünkbe, ilyenkor kötelességnek érezzük, hogy egy kis gyors talpalót tartsunk, hogy mit is jelent a műanyag hegesztés.

Mi szeretünk erről beszélni és persze már rutinos kis előadók vagyunk. Megéri, mert mindenki hálás, hogy így már mindent ért.

Vannak furmányos fórumozók, verhetetlen videók és kreatív képek, ahol aztán tényleg úgy megy a műanyag kenése, mint karácsonykor a nutella kanyarintása a kalácson. Ez gond, mert ebből vannak a félreértések, amivel Téged vezetnek meg.

A műanyag hegesztéshez speciális hegesztő huzal kell, ez itt tény és ezen nincs mit variálni.

Amikor egy műanyag lökhárítót hegesztünk, akkor a pontosan hozzáillő hegesztő huzalra van szükségünk. Ez az anyag tartalmaz egy speciális lágyítót, amitől a törött műanyagot újra lehet hegeszteni. Ez kémia és anyagismeret, ami mérnöki és laboratóriumi alapokra épül.

Amikor Te műanyag hegesztőt keresel, akkor ott ilyen ismeretekre lesz szükség. Itt nincs semmi kenés és olvasztás.


„Akkor most az nem műanyag?”


Akkor igazából tényleg minden műanyag műanyag, ahogy minden ruha is ruha. Van nadrág, póló és mondjuk pulóver is. Mindet fel tudod venni. Amit érdemes végig gondolnod, hogy ha télen pulóver helyett pólót veszel fel, akkor bizony megfagysz.

A műanyag hegesztő huzalok különböző olvadási ponttal rendelkeznek. Mások a technikák és mások az anyagtulajdonságok is. Nekünk legalább 19 különböző huzalunk van, hogy az összes létező sérülést meg tudjuk javítani. Egy jelentős részét Amerikából kérjük, mert ezeket nem lehet itthon beszerezni.

Sokat költünk arra, hogy a legtöbb alapanyagunk meglegyen, így mi tudjuk a legtöbb műanyag megjavítani.

Szerintem itt már most többet tudsz a műanyag hegesztésről, mint amennyien azért pénzt is kérnek.


Enged meg, hogy ezt akkor összefoglaljam: lehet elsőre kicsit tömör volt


Ezt a szakmát sokan könnyelműen kezelik, annak ellenére egy veszélyes és speciális. Költői kérdés: a gázcső a lakásodban miből van? (műanyag?). Sok év tapasztalata kell, míg valaki kiváló gyakorlatra tesz szert.

Ennek a hiányát már könnyen fel tudod ismerni, mert már érted, hogy milyen feltételei vannak a műanyag hegesztésnek.

• Szakképesítés
• Gépek
• Alapanyagok

Itt kaptál azért egy hasznos irányt és persze szépen hangzó szakszavakat (extrúder), amikkel 1 perc alatt meg tudod, hogy akivel beszélsz, az tényleg műanyag hegesztő.

Örülök, ha idáig eljutottál. Nekünk fontos, hogy kitöltsük a hézagokat és rendbe rakjuk a téves információkat.

Ha ezek az információk érdekesek voltak és még többet szeretnél tudni a műanyag hegesztésről, akkor nézz körbe az oldalunkon, írj emailt vagy telefonálj.