Garancia és szavatosság a lökhárító javításban

Minden javított alkatrésznek, az általunk javított részére teljeskörű garanciát vállalunk. Fontos, hogy a javított alkatrészeket átvételkor munkatársunkkal ellenőrizzék! Az alkatrész megrendelőlapot, az alkatrész átvételéig őrizzék meg! Bontott és új alkatrészeket átvételkor munkatársunkkal ellenőrizzék!

A garanciális idő minden javított alkatrészre 6 hónap.Mi a különbség a szavatosság és jótállás között?

 
Minőségi kifogás esetén szavatossági, illetve jótállási igény érvényesíthető. Ez utóbbit a köznyelvben garancia néven szokták emlegetni. Szavatosságnál és jótállásnál ugyan azokat az igényeket lehet érvényesíteni (javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől), az eltérés abban van, hogy az eladó mennyi ideig köteles helytállni, illetve kit terhel a bizonyítási kötelezettség.

A jótállás kedvezőbb a fogyasztó számára a szavatosságnál, mert a jótállási idő (1 év) alatt nem neki kell bizonyítania, hogy vétlen a meghibásodásban, hanem a kereskedőnek. Míg szavatosságnál – fogyasztói szerződés esetén – ez csak a vásárlást követő hat hónapon belül van így, utána megfordul a bizonyítási teher.

Jogszabály határozza meg, hogy melyek azok az új, tartós fogyasztási cikkek, amelyekre kötelező jótállást vállalni. Amennyiben nincs a termékre jótállás (mint például a lábbelikre) vagy az már eltelt, szavatossági jogokat lehet érvényesíteni.