Autófényezés, autófestés, autófényező és lökhárító fényezés

Fényszóró polírozás:

Most elmondjuk, hogy hogyan lesz megint új a fényszóró a lámpa polírozássalElsárgult, megmattult lámpával alig látni, ami a közúton is veszélyes lehet, de még a műszaki vizsgán okozhat meglepetést.

A probléma adott kérdés, hogy: lámpa polírozás vagy fényszórócsere a megoldás?A fényszóró polírozás esetében két problémát kell alapul venni. Kinek mi a fontos az esztétika vagy funkciónalítás. Nyáron talán azoknak nem okoz gondot, ha nem lát úgy mint egy mesterlövész, akik korán érnek haza. Míg nyáron este 9 óráig tart a világosság és jól lehet látni, addig sok ember nem foglalkozik ezzel a problémával. Az ősz minden évben eljön és korábban kezdődik és tovább tart a sötét.

Megsárgult fényszóró gond lesz a műszakin vizsgán

Ma már nem elég, ha az izzók vagy a LED-ek világítanak, hogy a lámpa búrája annyira rossz, hogy a fény már nem irányított. Nem elég ha világít, látni is kell vele.

Azt is fontos, hogy fényükből mennyi és hogyan jut ki a fényszóróból. Itthon 10 év felett van a személyautók átlagéletkora, emiatt sok autók futnak elhomályosodott fényszóróval.

A fényszóró mattulástól függően a műszaki vizsgán is megbuktatható egy autó. Azt az autót jó okkal buktatják meg a vizsgabiztosok.

Elsárgult lámpával nemcsak kevesebb fény jut az útra, de az elmosódott fénykéve iránya sem tud megfelelni az elvártnak. Amikor a fényszóró búra felülete elöregszik, a lámpa fokozottan vakíthatja el a többi autóst. Ennek oka, hogy a fényszóró rosszúl szórja a fényt.


A műanyag fényszórók is megöregednek


A fényszóróüvegeket gyorsan leváltották a polikarbonát műanyagok. A PC sokkal ütésállóbb, jóval könnyebb, lényegesen pontosabb mérethatárokkal gyártható és több szabadságot ad a formatervezőknek. Ezek a fényszóróbúrák elvesztették egykor kristálytiszta átlátszóságukat. Ennek egyszerű oka, hogy eltelt az idő.

A műanyag fényszórók elváltozásának oka elsősorban a napfény (UV, azaz ultraviola) sugárzása. Ezt még a felpattanó kövek és a rosszul megválasztott tisztítószerek is fokozhatják.

Amennyiben a fényszóró belseje nem öregedett el túlságosan, és a felülete nem repedt meg, akkor jobb megoldás a meglévő gyári fényszórók felületét polírozása.

Egy fényszóró csere főleg ha gyári 100 ezrekbe is kerülhet darabonként. És itt nem tértünk ki a Xenon, Bixexon, Led és adaptív fényszórók horrorisztikus áraira.

Az autók lámpabúráját általában magas hőmérsékleten, öntőformában készítik, majd egy ellenálló lakkréteggel vonják be, amelyet kemencében vagy speciális lámpával megkeményítenek a felületén.

Minden autógyár más-más technológiát alkalmaz a fényszórók gyártására, számos érdekes megoldással találkozhatunk, azonban a készítési eljárástól függetlenül ugyanúgy bemattulhat vagy elszíneződhet a műanyag. Na de miért szükséges a fényszóró polírozás, mitől csúnyulnak el a felületek?

Az autók lámpabúráinak a legtöbbet az erős UV sugárzás árt, emellett okozhatják a lakkréteg kopását, meggyengülését a különféle kemikáliák és a környezeti hatások is. Ide soroljuk az autó tisztításához használt vegyszereket, az utazás során felkenődött bogarakat, felverődött kavicsokat és a hétköznapi szennyeződéseket is.

Az elsárgulás megelőzhető folyamatos védelemmel (különböző lakkok, waxok használata 2-3 havonta), azonban, ha nem figyelünk oda autónkra megfelelőképpen, a probléma elkerülhetetlen lesz. A fényszórók karcosodását mindemellett okozhatja a gyakori gépi autómosás ás a rossz módszerrel történő tisztítás, illetve maga az anyag is öregszikFényszóró polírozás házilag:


A fényszóró polírozás házilag könnyedén elvégezhető, azonban számos buktatója van, amit nehezen vagy egyáltanán nem lehet otthon kijavítani. Most nézzük végig az interneten keringő otthoni praktikákat. Nézzük meg, hogy hogyan történik a fényszóró polírozás otthon, milyen anyagokat és gépeket használhatunk, hogy az autó fényszórója jobb legyen.A fényszóró polírozás előkészítéseHa a fényszóró polírozás otthon történik, valamelyik házi eljárást választunk, akkor arra kell figyelni, hogy gondosan válasszuk meg a polírozáshoz szükséges gépet. Sokan gondolják, hogy bármilyen gép alkalmas erre, de sajnos nem igaz.

A házi polírozó gép és a profi fényszóró polírozó gép között számos műszaki paraméter ami eltérő. Ezeke mind a munka végeredményét befolyásoló tényezők. Például a lágyindítás, az alacsony fordulatszám (800-as fordulat), magas nyomaték, excenteres és körkörös mozgás.

A megfelelő gép kiválasztása után a fényszóró előkészítése is fontos a munkához. Elsőként egy alapos mosás szükséges. Higítót nem szabad használni, mert megmaródhat a lakk a fényszórón. A legjobb lehetőség, ha maszkolószalaggal körbe vonjuk a fényszórók peremét, mielőtt elkezdjük a polírozást.

A szalagot ne is távolítsuk el, amíg a fényszóró polírozás végére nem értünk. Fontos, hogy legyen kéznél mikroszálas törlő kendő és ne papírtörlő (karcol), puha szivacs és a polírozáshoz szükséges eszközök.Fényszóró polírozás WD40 használatával: varázslatos csillogás

Sok helyen látható fényszóró polírozás trükk a WD40 használata. Ezzel a lámpabúra polírozás valóban áttetszőbbnek tűnhetnek a fényszóró búrája. Azonban a WD40-től nem változik meg a fényszóró felülete és nem fogja megszüntetni a karcokat és a homályosodás valódi okát.

Ha az autó fényszórója csak alig karcos és nincsenek rajta nagyobb megmattult foltok, sárgulás, fogjunk egy kis WD40-et és egy ronggyal vagy papírtörlővel dörzsöljük be vele alaposan a műanyagot.

Ez a tanács igen nagy butaság, mivel a WD40 egy olaj alapú spraj és semmit nem kell vele csinálni csak lefújni vele a kívánt felületet. Az olaj addig marad rajta, míg véglegesen le nem szárad róla. Akár étolajjal is be lehetne kenni, mert semmi különbség nincs a kettő között.

A fényszóró polírozás WD40 használatával tehát nagyszerű alkalmi megoldás, ha csak pár napig szeretnénk látni egy fényes fényszórórót.Fényszórók polírozása profi polírgéppel (6+3 lépés)


Először szárazon csiszolunk profi géppel 800-as fordulaton, hogy ne melegedjen a policarbonát búra. A csiszolást 600-as, majd 800-as és 1000-es szemcseméretű csiszolópapírral folytatjuk a munkát.

Ezek a lépések eltávolítják a fényszórókon keletkezett homályos, elszíneződött, karcos rétegeket, vagyis az elöregedett lakkot és a karcolásokat a fényszóró búráján.

Ezt követi a vízes csiszolás szivacsos koronggal szintén 1000, majd 1500 és 2000-sel.

Ha ezek megvannak, akkor jöhet 3 lépésben a polírozás durva paszta durva koronggal, majd közepes keménységű (medium) paszta és korong és végül az extra puha korong és polírpaszta.

Amikor ezek elkészültek, akkor jöhet egy védő réteg a kész fényszóró búrájára.Fényszóró polírozás fogkrémmel vagy polírpasztával


A fényszóró polírozás házilag fogkrém használatával is gyakori tanács. Egy 3M polírpaszta 1literes kiszerelése 17 ezer forint. A lámpáktól függően egy munka során akár 1 deci is elfogyhat egy fázisban, míg elérjük a tényleges eredményt.

A fogkrém nyilván olcsóbb, de nem polírpaszta. Dörzsöljük be az anyaggal a fényszóró felületét és polírozzuk a műanyagot kézzel, szivaccsal, vagy használjunk hozzá polírozógépet. A fogkrémes házi módszer népszerű, ám a mechanizmus hasonló ahhoz a hatáshoz, amit a fényszóró polírozás WD40 használatával.

Rövid távon széppé és áttetszőbb hatást kelt, de a végeredmény nem tartós.

Ennek egyszerű oka, hogy a polírpaszta teljesen más anyagból áll. Egy fogkrém nem képes az ipari lakkban semmilyen változást elérni, akárcsak a WD40. Ha ez így lenne, akkor 3-4 gépimosás után a gépi mosás és az autó fényezése is tönkremenne. Ezeket a lakkokat komoly több 10 éves igénybevételre tervezik, így ezek az otthoni technikák nem eredményeznek jelentős változást.A fentiak alapján a fényszóró polírozás 6+3 lépéssel lesz látványos és eredményes


fényszóró polírozás árak

  • Lámpabúra csak polírozás 3 lépcsős: 13-17 ezer forint között (párban)
  • Lámpabúra polírozás csiszolással 6+3 lépcsős: 15-23 ezer forint között (párban)
  • Lámpabúra polírozás 1 darab: egyeztetés alapján 9-13 ezer között-

  • Az árak az fényszóró állapotától és korától is függ, valamint a márkától. A gyárak márkánként eltérő lakkot használnak, amelyeknek a keménysége különböző, így a munka ideje is ennek függvényébe változik.


fényszóró polírozásra időpont foglalása:

Ha nálunk szeretnéd elvégeztetni a fényszóró polírozást, akkor telefonálj vagy kérj időpontot emailben.


iroda:+36 1 206 2828

mobil:+36 30 282 8282