Lökhárító javítás, műanyag hegesztés és műanyag javítás

A rendelkezésre álló technológiával a javítást két féle módon végezhetjük el. Ezeket néhány igen fontos szempontok alapján különítünk el. Ez a hegesztés és ragasztás. A két módszer közti különbségről röviden. A hegesztés egy olyan folyamat, amelynél elsődlegesen az alkatrész eredeti anyag határozza meg, hogy milyen típusú javító anyaggal hozzuk helyre az alkatrészt. Ez közvetlenül a sérülésre irányuló precíz eljárás és jóval gyorsabb és hatékonyabb. A ragasztás esetében lehetőség nyílik arra, hogy az anyagtól függetlenül fordítsuk vissza a sérülést. A ragasztás alkalmazása minden esetben adott, felhasználása anyag típustól független. De jelentősen nagyobb időt igényel és a felhasználási szabadsága magasabb költséget is jelent. Fontos tisztázni, hogy a két módszer minőségét tekintve, nem jelent eltérő végeredményt. A hegesztés és a ragasztás ugyanolyan színvonalon oldja meg a problémát. Ezekről részletesen az alkalmazott technológiáknál tájékozódhat.  

 

 

A munkafolyamat

 A mi feladatunk, hogy megoldjuk az problémáját, így Önnek csak a következőket kell tennie:

 

I.  Kapcsolatfelvétel a lökhárító javításról: egyeztetés, megbeszélés

1. Keresse fel közvetlen a műhelyvezetőt a megadott elérhetőségeken és mondja el problémáját.

2. Kap egy megközelítő megoldási javaslatot és árkalkulációt.

3. Megtekintésre bármikor befárad a telepünkre és személyesen egyeztet a műhelyvezetővel a részletekről.

4. A gépjármű színkód rögzítése.

 

II. Szerelés, javítás, alkatrész beszerzés, lökhárító fényezés

5. A megbeszélünk egy időpontot a szerelésre, vagy akár a megbeszélést követően nálunk is hagyhatja az autót

6. Rejtett vagy egyéb sérülésekről tájékoztatjuk és egyeztetünk Önnel.

7. Az alkatrészt még aznap megjavítjuk, és/vagy beszerezzük.

8. Fényezőműhelybe átszállítjuk.

9. Ha fényezni nem szükséges:

       - másnap visszajöhet, és az alkatrészt visszaszereljük.

 

III. Alkatrész visszaszerelés

10. A megbeszélés során kapott munkalappal bejön a műhelybe, és a megbeszélt időben visszaszereljük a megjavított vagy új alkatrészt.

  

Lökhárító javításhoz tartozó sérülések

A leggyakoribb sérülés a gépjárművek lökhárítóin (vészhárító, spojler) keletkeznek. Ez az alkatrész két alapvető funkcióval rendelkezik. A biztonsági és esztétikai. Míg a biztonsági az életvédelmét szolgálja, addig az esztétikai inkább az eladhatóságot és vonzalmat foglalja magában. Ez a két alap funkció kellően lehatárolja a munkáinkat. Itt megismerheti a sérülést kiváltó okokat és a sérülés három kategóriáját. A lökhárító sérülései igen gazdag tárházával ismerkedtünk meg munkáink során, így ez a munka sokkal összetettebb rálátást kíván, mint sem azt gondolnák. A mi munkánkat a sérüléseket kiváltó okok határozzák meg.

 

 Sérülések kiváltó okai:

  • Alkatrészlopás

  • Cserbenhagyásos parkolás

  • Időjárási viszontagságok

  • Jó indulatú szomszéd

  • Közúti koccanás/baleset

  • Parkolási figyelmetlenség

  • Rossz útviszonyok

  • Szakszerűtlen szerelés

     

A mindennapokban ezek generálják leggyakrabban a gépjárműveken keletkezett sérüléseket és károkat. Ezek alapján a következő kategóriákat lehet megállapítani.

 

sérülések kiváltó okai három kategóriát jelöl a javítás tekintetében. Ez a három esztétikai, szerkezeti és a statikai helyreállítás. Ezek együtt, külön-külön és eltérő kombinációban is megjelenhet.

  

1. Esztétikai sérülés:

Apró gyengébb külső erő hatására az alkatrész, lökhárító fényezési rétege és az alatta lévő anyag „hajszálrepedés” formájában sérül meg. Ez lehet finomabb sérülés, egyes esetekben gyengébben látszik. De ez akár mélyebben is elérheti az alkatrész szerkezetét, rontva a külső megjelenést.

 

2. Szerkezeti sérülés:

Igen gyakran magában hordozza az esztétikai sérülést is. Ebben az esetben többnyire nagyobb külső hatás lép fel, amely feszültséget kelt az alkatrészben és ez repedésben, törésben vagy roncsolódásban nyilvánul meg. Külső megjelenésben az alkatrész elveszti szimmetriáját és akár egy darab is kitörhet belőle, behorpadhat vagy akár eldeformálódhat, elvesztve eredeti formáját.

 

3. Statikai sérülés:

Ez a típus a legváltozatosabb formában jelentkezik, az alkatrész sajátossága határozza meg. Kisebb vagy akár nagyobb erőhatására az alkatrész azon részei sérülnek, amelyek tartó, rögzítő, vezető funkciót látnak el. Előfordulásuk fülek, lukak, sínek, patentok, peremek, nútok, hajlatok, bütykök, távtartók. Ezek a sérülések leginkább azt gátolják, hogy az alkatrész a gépjárműre felrakható legyen és az gyári állapotában jelenjen meg.

  

 

Ez például, a hétköznapi „lóg a lökhárító” kategória.

 

 

Lökhárítóhoz tartozó egyéb alkatrészek sérülései

A vészhárítók /u.a lökhárító/ sérülései a gépjárművek számos más alkatrészéivel állnak szoros összefüggésben. Ezek alapján igen gyakori, hogy a lökhárító sérülése sokkal többet rejt magában, mint azt gondolnánk. Az autó elején és a hátulján is kellően nagy felületet foglal el ahhoz, hogy további károsodott alkatrészt takarjon el.

A legnagyobb veszélyt az autók elejének a sérülése eredményezi. A motorikus elemekhez kapcsolódó további alkatrészek is igen könnyen törhetnek vagy roncsolódhatnak. Ezek lehetnek műanyag, illetve fém részei az autónak. Minden esetben a feladatunk, hogy ezeknek a problémáknak az elhárításával a lehető legtökéletesebb formában állítsuk helyre a gépjármű külső megjelenését. Így önmagában a lökhárítójavítás sokkal összetettebb feladat, mint az látszik.

 

A lökhárítóval együtt járó leggyakoribb sérülések:

·         Alsó motorborítás

·         Csomagtér ajtó

·         Dobbetét

·         Egyéb légelvezetők

·         Fenéklemez/sarok lemez (fém)

·         Gallytörő rács

·         Hűtő vagy díszrács

·         Hűtők vagy annak tartó elemei

·         Lámpák és fényberendezések

·         Lámpamosó

·         Lökhárítótartó keresztvas (fém vagy műanyag)

·         Oldalsó lökhárítótartó (műanyag)

·         Park, követő radar

·         Vonóhorog

·         Zárhíd (fém)


Amiket mi nem javítunk:

 

-   motoridomok

-   bőrönd

-   fűnyíró ház

-   kávé főzőborítás

-   kerti medence szivattyú

-   láncfűrész ház

-   laptop

-   repülőgép konzol

-   split klímaház

-   távirányító

-   wc tartály

-   egyéb…