Kérdések és válaszok

Meg lehet-e javítani a sérült lökhárítómat?

Ezt a kérdést nagyon gyakran felteszik nekünk a javítandó lökhárítók kapcsán. Sajnos elmondás alapján nehéz megállapítani, hogy mi javítható és mi nem. A gyakorlat azt mutatja, hogy mi mást nézünk, mint amit az ügyfél át. A műanyag hegesztés során sok mindent figyelembe kell venni. Így a következőt tudjuk tanácsolni. Telefonon mondja el nekünk a problémát és mi megpróbáljuk a legkörültekintőbben lehatárolni a megoldást. Az eddigi tapasztalatok alapján annyit biztosan tudunk mondani, hogy mi a megjavíthatatlan műanyag sérülés és mi az ami újraműanyagozható. Amit biztosan tudunk, hogy eddig mindenkinek megoldottuk a problémáját.

Mennyi ideig tart a műanyagos munka?

A sérülések helyreállítása természetesen attól függ, hogy mekkora és milyen a sérülés. Az anyagok típusa is befolyásolja azt, hogy lökhárítót mennyi idő alatt lehet megjavítani. Általában 1-2 napon belül megvagyunk egy sérült lökhárító megjavításával. Amikor elkészül az alkatrész, akkor a megadott telefonszámon tájékoztatjuk Önt. A szerelés, lökhárító javítás és fényezés 3 nap alatt készen van. Mi nem ülünk heteket egy javításon. Számunkra fontos, hogy időben a legjobb minőséget nyújtsuk.

A helyén meg lehet-e javítani a sérült alkatrészt?

Szinte minden esetben el kell távolítani a javításhoz a sérült alkatrészt. Ennek oka a hely hiánya. A műanyagozandó lökhárítót csak a munkaasztalon lehet körültekintően átvizsgálni és előkészíteni a műanyagozáshoz. Egy műanyaghegesztőnek alaposan elő kell készülnie. Tökéletesen műanyagozni csak akkor lehet, ha minden oldalról hozzá lehet férni a sérülésekhez. Ezért szükséges, hogy az alkatrészek a munka asztalra kerüljenek.

A javításhoz szükség van-e a gépjárműre?

A gépjárműre csak addig van szükség, amíg a javítandó alkatrészt le nem szereljük. Csak akkor kell nálunk hagyni az autót, ha karosszéria lakatos munkára is szükség van. Miután a műanyagozás készen van és a lökhárító fényezése is befejeződött, telefonálunk egy időpont egyeztetés miatt. Így legközelebb csak akkor kell jönni, amikor visszaszereljük az új lökhárítót.

Meg lehet-e várni a műanyagozást?

Esetenként meg lehet várni és ez gyakran elő is fordul. De ez főleg attól függ, hogy mennyi időt vesz igénybe a műanyaghegesztés, illetve hogy van-e mód azonnal megkezdeni a javítást. A folyamatban lévő munkák is befolyásolják, de gyakran meg tudjuk oldani, azt hogy két munka között megjavítunk egy sürgős problémát. Természetesen mérlegeljük a helyzet fontosságát. Ha az autó éppen a Soroksári út belső sávjában várakozik, mert a hűtő füle letört, akkor megpróbáljuk azonnal meghegeszteni. Viszont időre is szükségünk van. A környékünkön van néhány kávézó és étterem, így amíg mi dolgozunk, addig nyugodtan meg tud ebédelni vagy körbe nézni az Alleeban, ami néhány villamos megállóra található. Megpróbálunk a legjobb módon segíteni.

Be kell-e jelentkezni a lökhárító javításhoz?

Bejelentkezésre nincs szükség, bármikor be lehet jönni a telepünkre, anyitva tartás ideje alatt. Ilyenkor megnézzük a sérülést és megmondjuk, hogy pontosan mikorra lesz kész és mennyi idő alatt. Telefonon előtte érdemes érdeklődni.

Mennyire fog látszódni a műanyag hegesztés?

A javítási eljárás során olyan technológiát alkalmazunk, amelynél elengedhetetlen a sérülés felületének a letisztítása. A sérült műanyagot le kell csiszolni. Ezt követi a műanyaghegesztés, majd az újbóli csiszolás. Ekkor a sérült részen egy 1 centi széles hegesztő csík látható, ami kézzel nem tapintható, mert tökéletesen beleilleszkedik a javított lökhárítóba. Mi a legújabb és az ipari forgalomban kapható legkisebb műanyaghegesztő géppel dolgozunk. A legfinomabb beállítás esetén is a sérülés két szélén 1-1 centi szélességben reakcióba lép a műanyag a leadott hővel. Így műanyagok hegesztése során a legkisebb felület is 3 centis szélességet jelent a teljes műanyag törés hosszán. Mindenféleképpen fényezni kell, ha az előtte is fényezve volt kivéve, ha az olyan helyen van, ahol nem látszik.

Kompatibilis az alkalmazott technológia a fényezéssel?

Igen a festékekkel kompatibilisek a műanyaghegesztő huzalok és nem kell semmilyen plusz eljárás, ahhoz hogy az új fényezés tökéletesen fedje a javítást.

Honnan lehet tudni, hogy lehet-e műanyagozni a lökhárítómat vagy a műanyag alkatrészemet?

A 90-es évek után nagyobb jelentőséget kapott a környezet tudatosság és az újrahasznosítás. Ezért a legyártott műanyag alkatrészeket egy egyezményes jelzéssel látták el. Ez a jelzés többféleképpen látható a műanyagok belső részén. A gyakori jelölés, hogy két szembe fordított nyíl között olvasható néhány betű pár. Erre példa: < PP >. Ez azt jelöli, hogy Polipropilénből van az anyag. Amennyiben látható ilyen jelölés, akkor biztos, hogy műanyaghegesztéssel javítható.Amennyiben hőre keményedő műanyagról van szó, akkor csak ragasztással leget javítani. Ez a < PUR >. Mind a két technológia megbízható és alkalmas a minőségi műanyag javításra. Sajnos gyakori, hogy az újrahasznosítás már több szinten ment végbe és a műanyagokat összekeverték, így csak ragasztani leget őket. Ezek az olcsóbb árfekvésű tárgyakra vonatkoznak. A gépjármű iparban erre nincs lehetőség.

Kívül és belül is megjavítják a műanyag lökhárítót?

Akkor van megműanyagozva a lökhárító, ha elöl és hátul is meg van hegesztve. Ehhez hossz iránti és kereszt iránti hegesztési kötések is kellenek. Csak ekkor tud az alkatrész tökéletesen ellenállni a külső behatásoknak. Igen a műanyagozandó lökhárítót kívül és belül is szükséges hegeszteni.

Gyengébb lesz-e a lökhárító, ha meg van műanyagozva?

A műanyaghegesztés során alkalmazott eljárás kifejezetten a sérült területekre koncentrál. Ahol megrepedt, eltört vagy eldeformálódott az anyag szerkezete. Mivel külső anyagot (hegesztőhuzalt) igényel, így ez új kötéseket alakít ki a sérült területen a hegesztőanyag és a sérült lökhárító között. Ahol meg lett műanyagozva, ott erősebb kötés alakul ki, mint az alkatrész többi helyén.

Mennyire lesz tartós a műanyaghegesztett lökhárító és mennyi a garancia ideje?

Az eljárás tartóssága mindaddig él, amíg újból külső hatás nem éri. Az újbóli külső hatások új sérüléseket eredményeznek. A garancia az új sérülésekre nem terjednek ki. A garancia a javított területre 1 év.

Otthon megprobáltam megjavítani pillantragasztóval, illetve más ragasztóval. Ez mennyire gond?

Természetesen támogatjuk azt, ha otthon is megoldható valami. Viszont ezzel a jelentősen lehet rontani a műanyagok javíthatóságát. A műanyaghegesztéshez tiszta felület szükséges. Sok alkatrészt javítottunk már a fűrésztől, a futópadon keresztül egésszel egy profi kamera házáig. A ragasztók nagyon nehezen távolíthatóak el a felületről. Komoly kihívás a patex pisztolyos ragasztó. A gyakorlat azt mutatja, hogy meleg állapotban mindenhova odaragad, de mikor kihűl csak onnan esik le, ahonnan nem kéne. Ezt egy kisebb felületről lehetetlen eltávolítani. Hőre folyik és szalag csiszolót azonnal eltömíti. Hasonló gond az egyéb puha ragasztók alkalmazása is. A csiszolók rögtön eltömődnek. Hasonló a gond a sziloplaszttal is. Végezetül maradt a legrosszabb, a pillanatragasztó. A legjobban többnyire az ember ujját ragasztja össze. Egyébre nem alkalmas. Számunkra a veszélyt az jelenti, hogy hő hatására cián gáz szabadul fel, ami a nyálkahártyát és a szemet is marja. Még a gázmaszkban is veszélyes. Ezért szeretnénk, ha mindenki kerülné ezeket a házi műanyag javításban. Az ilyen alkatrészek műanyag javítását sajnos nem tudjuk vállalni.

Minden lökhárítót egy anyaggal lehet műanyag javítani?

Korábban említett eljárások alapján számos típusa van a műanyagoknak, de a lökhárítók többsége 3-4 félé típusba koncentrálódnak.

Honnan tudják, hogy a műanyag lökhárítónak mekkora a sérülése?

Gyakorlati tapasztalataink és néhány egyszerű vizsgálat segít abban, hogy a legpontosabb meghatározzuk a műanyag sérülés mértékét. A tökéletes megállapításhoz a sérülés felületét le kell letisztítani. Ekkor már szemmel látható. Az ügyfelek sokszor csak a sérülések egy részét látják. ezek ugye a látványos sérülések. De sok műanyag repedés tökéletesen illeszkedik és akkor látszik, ha az alkatrész meg van feszítve. Mind törést és repedést meg kell hegeszteni, mert a autó lökhárító fényezése során ezek a hibák kijönnek. A tökéletes fényezéshez mindent meg kell műanyagozni.

Mitől függ a műanyagos munka nehézsége?

A műanyaghegesztés attól függ, hogy mekkora és milyen a sérülés. A puhább műanyagokat (PP) gyorsabban, míg a keményebb műanyagokat (PC) lassabban lehet hegeszteni. Ezen kívül fontos tényező még, hogy repedésről, törésről, pótlásról vagy horpadásról van szó. Számunkra az is fontos, hogyan javították-e már korábban a sérült lökhárítót. A minőségi javítások megkönnyítik a munkánkat. De sokszor találkozunk hanyag műanyagozatlan lökhárítókkal is. Ez a "mindent bele, ami otthon van" javítás. Sajnos a műanyagokat deformáltan hagyják és rosszabb esetben összekeni valamilyen ragasztóval. De gyakori, hogy 1 centis gittel álcázzák a sérülést. Az ilyen helyzetek megnövelik az előkészületeket. Műanyagot hegeszteni csak alapos előkészület után lehetséges.

Ami fent nem olvasható

Abban az esetben, ha fentiek nem elégítették ki érdeklődését, kérem írjon elérhetőségünkre és mi készséggel megválaszoljuk azt.


Elolvasom lökhárító javításról készűlt
Totalcar cikket